Käytämme sivustollamme evästeitä paremman käyttäjäkokemuksen takaamiseksi.

Jatkamalla sivustolla, hyväksyt evästeiden tallentamisen laitteellesi.

Selvä!

Kotiohjeita

venyttelyItsestään kannattaa pitää huolta! Se vaatii hieman töitä, mutta ei mitään ihmeitä. Oleellista on tasapaino; sopivasti rasitusta ja riittävästi lepoa sekä monipuolista ravintoa – myös mielelle. Ongelmallista tästä tekee se, että elämästämme on tullut fyysisesti liian helppoa. Suurin osa ihmisistä pystyy viettämään päivän ilman käyntejä kyykyssä tai kurkotuksia varpaille. Moottorit kuljettavat meitä paikasta toiseen ja kolmasosa vuorokaudesta vietetään töissä istuen. Kaupasta saadaan pitkälle jalostettua, usein valmista ruokaa, joka ei ole ravintoarvoiltaan itsetehdyn veroista. Psyykkinen rasitus on kuitenkin lisääntynyt. Jos fysiikka ei ole kunnossa, kroppa sairastuu kovien paineiden alla.

Ihminen on luotu liikkumaan. Tästä hyvänä osoituksena on jo nivelen rakenne: nivel voitelee itse itsensä liikkeessä. Liikkumattomuus heikentää myös lihaksen aineenvaihduntaa, samoin kuin tekee myös liiallinen lihaksen rasittaminen sekä vääränlainen rasitus, kuten staattinen jännitys. Kun aineenvaihdunta hidastuu, lihakseen kertyy kuona-aineita ja lihas tuntuu "jumittuneelta". Moneen vaivaan ja ongelmaan löytyy ratkaisu vahvistavista ja/tai venyttävistä liikkeistä. Perussääntönä on, että heikkoa lihasta tulee vahvistaa, kireää venyttää ja jumiutunutta lihasta rentouttaa esim. pumppaavilla liikkeillä tai hieronnan tai lämpöhoidon avulla.

Esimerkiksi tietokoneen ääressä istuen työskentelevällä rintalihakset ovat "lyhentyneinä" eli kiristävät ja kaipaavat näin ollen venytystä. Pää työntyy usein eteen, mikä kielii kaulan lihasten heikkoudesta. Niitä tulisi siis vahvistaa. Vastaavasti selän puolen lihakset ovat jatkuvassa venytyksessä kaivaten rentouttamista ja lapojen väliin myös vahvistusta. Liike on tässäkin lääke! Kaikenlainen nivelten pyörittely on hyväksi ja avainasemassa hyvän ryhdin ylläpitäminen: keskivartalon kannatus, hartioiden rentous, pään oikea asento. Vaikka työpiste olisi kuinka ergonominen, ihmistä ei ole tarkoitettu istumaan kolmasosaa vuorokaudesta, joten taukojumppaa tarvitaan!

 

Näppäriä ja tehokkaita kotikonsteja:

tennispalloIhmiskehon hyvinvointi lähtee jalkapohjista asti. Varsinkin paljon liikkuvalla ja seisomatyöntekijällä jalkaterät joutuvat merkittävän rasituksen kohteeksi. Golf- tai tennispallon pyörittely jalkapohjan alla istuen tai seisten venyttää ja rentouttaa jalkapohjan lihaksia, kalvoja ja jänteitä sekä vapauttaa kireyksiä faskioiden välityksellä myös kokonaisvaltaisemmin.

Tennispallolla pystyy hieromaan itseään muutenkin melko hyvin. Esim. selkää voi hieroskella pallo seinää vasten. Selkärangan "vierustoja" eli pitkiä ojentajalihaksia voi availla kotikonstein laittamalla kaksi tennispalloa sukan sisään ja sukka tiukkaan solmuun tai teippaamalla pallot vahvasti yhteen. Tämän jälkeen pallopari lattialle ja itse makaamaan niiden päälle niin, että pallojen väli tulee selkärangan alle sopivalle kohdalle. Markkinoilla on myös pilatesrullia (foam roller), joilla on hyvä rullata "auki" kalvoja ja lihaksia eri puolilta kehoa.

Jumiutuneita lihaksia voi hoitaa myös kylmä-/lämpöhoidoilla. Yleensä kylmä auttaa kipuun ja lämpö hoitaa kovettuneita lihaksia. Lämpöhoitoihin reagoiminen on kuitenkin jälleen yksilöllistä; kokeilemalla oppii. Erityisen tehokasta on vuorotella kylmää (esim. jääpussi) ja lämmintä (esim. kauratyyny) paikallisesti aina 10 – 15 min kerrallaan, aloittaen ja lopettaen kylmällä (esim. 4 vaihtoa). Näin saadaan aikaiseksi pumppuvaikutus, kun kylmä supistaa ja lämpö laajentaa verisuonia vilkastaen tehokkaasti verenkiertoa ja aineenvaihduntaa.

Yksinkertaiset apuvälineet liikkumisen ja syömisen seurantaan ovat kynä ja paperi. Toki netistäkin löytää erinäisiä ohjelmia päiväkirjamaiseksi avuksi. Harjoitusten ja suupalojen merkitseminen muistiin motivoi; treenit tulee tehtyä ja ehkä huono välipala jää syömättä, kun asiat pitää kirjata konkreettisesti ylös. Päiväkirjan avulla voi seurata edistymistä ja löytää syy-seuraussuhteita esim. onnistumisiin, väsymystiloihin tai sairastumisiin.

Ja monen kotoa löytyy erilaisia kuntoiluvempaimia, joista olisi hyötyä, kunhan niitä vain tulisi käytettyä...