Käytämme sivustollamme evästeitä paremman käyttäjäkokemuksen takaamiseksi.

Jatkamalla sivustolla, hyväksyt evästeiden tallentamisen laitteellesi.

Selvä!

HierontaPersonal trainingMF-teippaus

Hieronta

hierontaHieronta vaikuttaa elimistöön sekä suoraan mekaanisesti että hermoston kautta.

Hieronta muun muassa:

 • vilkastuttaa verenkiertoa ja edistää kuona-aineiden poistumista
 • rentouttaa ja lievittää kipua
 • vähentää lihasjännitystä ja laukaisee lihaskouristuksia
 • venyttää lihaksia, lihaskalvoja ja jänteitä
 • ylläpitää ja parantaa nivelten liikkuvuutta
 • edistää rasituksesta palautumista ehkäisee rasitusvammojen syntyä
 • nopeuttaa rasitusvammojen paranemista
 • "rikkoo" aikaisemmista vammoista peräisin olevaa arpikudosta
 • lisää ihmisen tietoisuutta omasta kehostaan.

Hieronta sopii lähes kaikille. Jokainen kuitenkin reagoi hierontaan yksilöllisesti. On normaalia, että hoidon jälkeen voi hieman heikottaa, koska hieronta laskee verenpainetta hetkellisesti. Myös lihakset voivat tuntua hieman aroilta, sillä hieronta on lihaksille rasitus. Mustelmia hieronnasta ei kuitenkaan saisi tulla. Hierontapäivänä kannattaa juoda hieman runsaammin vettä, jolloin kuona-aineiden poistuminen elimistöstä nopeutuu. Hierotun alueen lihaksia ei kannata kovasti rasittaa vielä seuraavanakaan päivänä, jotta hoito ei mene "hukkaan".

Hierontaan tullessa hieroja kyselee asiakkaan terveydentilaa, sillä on muutamia tapauksia, jolloin ei kannata tai ei saa hieroa. Tuore, akuutti vamma (ruhje, haava, revähdys, luunmurtuma, palovamma, paleltuma) estää kyseisen alueen hieronnan. Erilaiset tulehdukset ovat myös este hieronnalle, ainakin kyseisellä alueella, jottei tulehdus pääse leviämään. Myöskään migreenikohtauksen aikana ei saa hieroa. Jos asiakkaalla on havaittu pahanlaatuisia kasvaimia, tulee lupa hierontaan kysyä lääkäriltä. Asiakkaan mahdollinen laskimotukos, verisuoniproteesi, vähäverinen kudos tai verenvuototauti eivät ole esteitä hieronnalle, mutta vaikuttavat hieronnassa käytettäviin tekniikoihin ja voimakkuuteen.

 

Personal training

personal trainingPersonal training on henkilökohtaista valmennusta. Personal trainer eli PT auttaa asiakasta luomaan ja saavuttamaan realistisia tavoitteita. Tällaisia voivat olla esimerkiksi painonpudotus, kiinteytyminen, liikunnan aloittaminen, laadukkaampi elämä, parempaan kuntoon pääseminen, uuden lajin kokeileminen, harjoittelun monipuolistaminen tai vaikka puolimaratonille tähtääminen. PT auttaa niin vasta-alkajaa kuin kokeneempaakin kuntoilijaa, joka esimerkiksi haluaa muutosta kaavamaiseksi käyneeseen harjoitteluun.

Yleisesti tavoitellaan tasapainoa, joka syntyy oikeanlaisesta ravinnosta, sopivasta harjoittelusta ja riittävästä levosta, jotka ruokkivat henkistä hyvinvointia. Monipuolinen, riittävä ja säännöllisin väliajoin nautittu ravinto on hyvän olon ja jaksamisen perusta. Syömisestä vain on viime aikoina tehty monimutkaista ihmeellisine dieetteineen, vaikka kyse on ihmisen perustarpeesta.

Laadukkaalla ja riittävällä ravinnolla jaksaa myös liikkua. Säännöllinen ja vaihteleva harjoittelu rasittaa elimistöä, joka sitten levossa palautuu entistä vahvemmaksi. Kunto siis todellakin kasvaa levossa! Tosin se edellyttää myös aika ajoin treenejä, joissa pitää poistua "mukavuusalueelta". Tällaisiin harjoitteisiin saa PT:lta hyvää tsemppiä. Hyväkuntoisena jaksaa paremmin töissä ja voimia riittää myös laadukkaan vapaa-ajan viettoon.

Mitä vaativampia tavoitteita, sitä enemmän niiden saavuttamiseksi tarvitaan aikaa ja työtä.  Kuureilla saa aikaan vain kuuriluontoisia tuloksia. Pysyviin tuloksiin vaaditaan elämäntapamuutoksia, joiden saavuttaminen vaatii pitkäjänteisyyttä. Muutoksia tulee tehdä pienin askelin, ja harvoin välttyy takaiskuilta ja pettymyksiltä. Ammattitaitoinen Personal trainer osaa ohjata asiakasta sopivin "porrasaskelmin" kohti tavoitetta.

PT:n oma tavoite on tehdä itsensä tarpeettomaksi; asiakas saa tarpeeksi työkaluja saavuttaakseen tavoitteensa ja osaa jatkaa siitä vielä eteenpäin. Turhan usein PT nähdään vain piiskurina kuntosalilla. Esimerkiksi omat vahvuusalueeni löytyvät kestävyysurheilun parista. Minut voi tilata myös puhumaan harjoittelusta, ravinnosta tai yleisestä hyvinvoinnista esim. urheiluseuran tapahtumaan tai työpaikan tilaisuuteen.

 

Myofaskiaalinen teippaus

Myofaskiaalinen teippaus perustuu Anatomy Trains -systeemiin eli myofaskiaaliseen "karttaan".  Faskia on ohut sidekudoskalvo, jota on elimistössämme kaikkialla; se muodostaa "verkon", joka antaa kehollemme muodon ja pitää meidät kasassa. Esimerkiksi huonon ryhdin tai loukkaantumisen vuoksi faskia voi kiristyä, mikä saattaa heijastua muualle kehoon epätasapainotilana. Näihin myofaskiaalisiin yhteyksiin ja jatkumoihin voidaan vaikuttaa teippauksella niin paikallisesti kuin kokonaisvaltaisestikin joko myofaskiaa vapauttaen tai aktivoiden.

Teippauksella pystytään muun muassa:

 • siirtämään myofaskiaan kohdistuvaa painetta, jolloin kipu lievittyy ja aineenvaihdunta paranee
 • lisäämään lymfakiertoa, vähentämään turvotusta ja kohentamaan lihaksen toimintaa
 • laajentamaan liikeratoja, jolloin liikkuvuus ja sen myötä myös suorituskyky paranee
 • hoitamaan arpikudosta ja nopeuttamaan näin kudosvaurion paranemisprosessia
 • vaikuttamaan kehon liike- ja asentoaistiin ja sitä kautta kohentamaan ryhtiä.

Myofaskiaalisen teippauksen on kehittänyt saksalainen fysioterapeutti ja osteopaatti Markus Erhard. Hän on myös liikuntatieteilijä ja luennoi maailmanlaajuisesti eri yliopistoissa ja opettaa useiden maajoukkueiden terapeutteja. Hän tähdentää, että teippaus on yksi hoitokeino muiden joukossa, eikä ole myöskään yhtä oikeaa tapaa teipata.

Käytettävä teippi on tekstiilipohjaista ja elastista kestäen liikkumisen sekä suihkut ja saunat. Teippaus kestää yleensä 3 – 5 päivää, jopa viikon, riippuen muun muassa ihon rasvaisuudesta sekä teipatusta kohdasta. Pidempiaikaisen vaikutuksen saamiseksi teippejä pidetään 3-5 päivää ja muutaman välipäivän jälkeen teipataan uudelleen. Myofaskiaalinen teippaus sopii kaikille. Ainoastaan herkkäihoisimmille teipin liima saattaa aiheuttaa ärsytystä. Teipit on kuitenkin helppo poistaa iholta, jos ne tuntuvat epämiellyttäviltä.

Kinesioteippaukseen verrattuna myofaskiaalisella teippauksella saadaan parempi hoitovaste, sillä teippaustekniikassa huomioidaan paremmin keho kokonaisuutena. Lisäksi teippi on hieman vahvempaa kestäen paremmin liikkumisen ja hikoilun. Klassisella urheiluteippauksella taas haetaan vahvaa tukea, jolloin jousto on heikko ja liikkeet rajoittuu. Sitä käytetään yleensä yksinomaan vammojen hoidossa. Jokaisella teippaustavalla on siis tarkoituksensa.