HIERONTA JA URHEILUHIERONTA
En erittele klassista hierontaa ja urheiluhierontaa, vaan hieron asiakkaan tarpeen mukaan ja sen mukaan, miten lihas ottaa hieronnan vastaan. Hieronta vaikuttaa elimistöön sekä suoraan mekaanisesti että hermoston kautta.
Hieronnan vaikutukset
- vilkastuttaa verenkiertoa ja edistää kuona-aineiden poistumista
- rentouttaa ja lievittää kipua
- vähentää lihasjännitystä ja laukaisee lihaskouristuksia
- venyttää lihaksia, lihaskalvoja ja jänteitä
- ylläpitää ja parantaa nivelten liikkuvuutta
- edistää rasituksesta palautumista ja ehkäisee rasitusvammojen syntyä sekä niistä paranemista
- ”rikkoo” aikaisemmista vammoista peräisin olevaa arpikudosta
- lisää ihmisen tietoisuutta omasta kehostaan
Hieronta sopii lähes kaikille
Jokainen kuitenkin reagoi hoitoon yksilöllisesti. On normaalia, että hieronnan jälkeen voi hieman heikottaa, koska verenpaine laskee hetkellisesti. Myös lihakset voivat tuntua hieman aroilta, sillä hieronta on lihaksille rasitus. Hierontapäivänä kannattaa juoda hieman runsaammin vettä, jotta kuona-aineiden poistuminen elimistöstä nopeutuisi. Hierotun alueen lihaksia ei kannata kovasti rasittaa vielä seuraavanakaan päivänä, jotta hoito ei menisi ”hukkaan”.
Hierontaan tullessa hieroja kyselee asiakkaan terveydentilaa, sillä on muutamia tapauksia, jolloin ei kannata tai ei saa hieroa. Tuore, akuutti vamma (ruhje, haava, revähdys, luunmurtuma, palovamma, paleltuma) estää kyseisen alueen hieronnan. Erilaiset tulehdukset ovat myös este hieronnalle ainakin kyseisellä alueella, jottei tulehdus pääse leviämään. Myöskään migreenikohtauksen aikana ei saa hieroa. Jos asiakkaalla on havaittu pahanlaatuisia kasvaimia, tulee lupa hierontaan kysyä lääkäriltä. Asiakkaan mahdollinen laskimotukos, verisuoniproteesi, vähäverinen kudos tai verenvuototauti eivät ole esteitä hieronnalle, mutta vaikuttavat hieronnassa käytettäviin tekniikoihin ja voimakkuuteen.
MYFASCIA-HOIDOT
MyFascia on suomalaisten asiantuntijoiden kehittämä lihaskalvojen hoito- ja liikekonsepti. Se pohjautuu ajatukseen siitä, että kehossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Hoidossa ei käsitelläkään pelkkää ongelmakohtaa, vaan huomioidaan kehon kokonaisuus ja syvemmät lihaskalvorakenteet. Hoito pohjautuu meridiaaneihin ja ajatuksena onkin hoitaa kehoa linja kerrallaan.
Faskiahoito sopii kaikenikäisille vauvasta vaariin. Flunssan tai infektiotaudin aikana hoitoa ei tehdä, mutta mahdolliset perussairaudet eivät yleensä estä hoitoa. Joskus kehon kireyden poistaminen voi tuoda helpotusta perussairauteen. Joskus lapsena tai nuorena saatu vamma voi ohjata kehon liikkumaan väärin, jolloin vääränlaista kuormitusta kertyy vuosien mittaan. Tällöin se voi kasvaa oireeksi ja kivuksi, josta ei pääsekään ihan helposti vapaaksi. Faskiahoitoa voidaan tehdä jo syntyneen vaivan helpottamiseksi, mutta myös ennaltaehkäisevästi tulevien vaivojen estämiseksi.
MyFascia-konseptiin kuuluu myös perinteinen Kajava-hoito. Se on lääkäri-kirurgi Yrjö Kajavan yli sata vuotta sitten kehittämä hoitomuoto. Siinä käsitellään varsinaisen lihasrungon sijaan mm. jänteitä ja sidekudosalueita, jolloin vaikutus kohdistuu koko kehon lymfakiertoon ja hermoston rentouttamiseen. Hoidon jälkeen voikin esiintyä väsymystä.
PERSONAL TRAINER -PALVELUT
Personal training on henkilökohtaista valmennusta.
Personal trainer eli PT auttaa asiakasta luomaan ja saavuttamaan realistisia tavoitteita. Tällaisia voivat olla esimerkiksi painonpudotus, kiinteytyminen, liikunnan aloittaminen, laadukkaampi elämä, parempaan kuntoon pääseminen, uuden lajin kokeileminen, harjoittelun monipuolistaminen tai vaikka puolimaratonille tähtääminen. PT auttaa niin vasta-alkajaa kuin kokeneempaankin kuntoilijaa, joka esimerkiksi haluaa muutosta kaavamaiseksi käyneeseen harjoitteluun.
Yleisesti tavoitellaan tasapainoa, joka syntyy oikeanlaisesta ravinnosta, sopivasta harjoittelusta ja riittävästä levosta, jotka ruokkivat henkistä hyvinvointia. Monipuolinen, riittävä ja säännöllisin väliajoin nautittu ravinto on hyvän olon jaj jaksamisen perusta. Syömisestä vain on viime aikoina tehty monimutkaista ihmeellisine dieetteineen, vaikka kyse on ihmisen perustarpeesta.
Laadukkaalla ja riittävällä ravinnolla jaksaa myös liikkua. Säännöllinen ja vaihtelevat harjoittelu rasittaa elimistöä, joka sitten levossa palautuu entistä vahvemmaksi. Kunto siis todellakin kasvaa levossa! Tosin se edellyttää myös aika ajoin treenejä, joissa pitää poistua ”mukavuusalueelta”. Tällaisiin harjoitteisiin saa PT:ltä hyvää tsemppiä. Hyväkuntoisena jaksaa paremmin töissä ja voimia riittää myös laadukkaan vapaa-ajan viettoon.
Mitä vaativampia tavoitteita, sitä enemmän niiden saavuttamiseksi tarvitaan aikaa ja työtä. Kuureilla saa aikaan vain kuuriluontoisia tuloksia. Pysyviin tuloksiin vaaditaan elämäntapamuutoksia, joiden saavuttaminen vaatii pitkäjänteisyyttä. Muutoksia tulee tehdä pienin askelin ja harvoin välttyy takaiskuilta ja pettymyksiltä. Ammattitaitoinen personal trainer osaa ohjata asiakasta sopivin ”porrasaskelmin” kohti tavoitetta.
PT:n oma tavoite on tehdä itsensä tarpeettomaksi; asiakas saa tarpeeksi työkaluja saavuttaakseen tavoitteensa ja osaa jatkaa siitä vielä eteenpäin. Turhan usein PT nähdään vain piiskurina kuntosalilla. Esimerkiksi omat vahvuuteni löytyvät enemmän kestävyysurheilun parista. Minut voi tilata myös puhumaan harjoittelusta, ravinnosta tai yleisestä hyvinvoinnista esim. urheiluseuran tapahtumaan tai työpaikan tilaisuuteen.
PERINTEINEN JÄSENKORJAUS
Perinteinen jäsenkorjaus on vanha suomalaiseen perinnekulttuuriin perustuva hoitomenetelmä. Se on koko kehoa avaavaa ja tasapainottavaa mobilisaatiohoitoa. Jäsenkorjaus on pehmeää, ihmisen luontaisia liikeratoja hyödyntävää hoitoa. Se ei tuota kipua.
Keho tasapainoon
Keho on anatominen kokonaisuus aina varpaista päälakeen asti. Tämän kokonaisuuden tasapainottaminen aloitetaan aina sen perustuksista eli jaloista. Selkä hoidetaan istuen ja hyödyntäen asiakkaan aktiivisia eteen- ja taaksetaivutuksia, jolloin nikamat ja syvätkin lihakset saadaan yleensä liikkuviksi. Elämän aikana esimerkiksi tapaturmat voivat aiheuttaa kineettisen ketjumme epätasapainon. Tällaisista sattumuksista voi seurata lukuisia ongelmia. Esimerkiksi lantiokori voi jäädä virheasentoon, mikä johtaa virhemuutoksia niin ylhäälle kuin alhaallekin kehoon. Tällöin väärät lihakset joutuvat ylläpitämään tasapainoa, mikä taas aiheuttaa eri puolille vartaloa lihaskireyksiä, joista taas aiheutuu edelleen lisäongelmia, kuten kipuja ja ajan mittaan kulumamuutoksia. Apua kannattaa hakea jäsenkorjauksesta.
Jäsenkorjaus sopii kaikille
Ennen hoitoa asiakkaalta kysellään tarkasti hänen krooniset sairautensa, mahdolliset lääkityksensä ja loukkaantumisensa. Tämän jälkeen tarkistetaan asiakkaan kehon tasapainotila ja mahdolliset virheasennot. Hoidossa käytettävissä tekniikoissa ja otteissa otetaan huomioon esimerkiksi asiakkaan ikä ja mahdolliset sairaudet.
CRYONIC -HUIPPUKYLMÄHOIDOT
NeuroCryoStimulation (NCS)-huippukylmähoito on turvallista lääkkeetöntä kivunlievitystä. Kylmähoitolaitteesta tuleva (50 barin paineella) kylmä (-78,5-asteinen) ja kuiva mikrokidesuihku tuo iholle painetta ja värähtelyä aiheuttaen pintakerrosten nopeaa jäähtymistä. Ilmiötä kutsutaan termoshokkireaktioksi, joka käynnistää kehon luontaiset paranemismekanismit. NSC-huippukylmähoito vaikuttaa kehoon sekä suoraan että hermoston kautta:
- vähentää, jopa poistaa tulehdusta
- aktivoi verenkiertoa ja aineenvaihduntaa
- aktivoi suolistoa ja vähentää turvotusta
- lievittää kipua nopeasti ja rentouttaa lihaksia ja lihaskalvoja
- nopeuttaa palautumista leikkauksesta tai urheilusuorituksesta
MYOFASKIAALINEN TEIPPAUS
Faskia on ohut sidekudoskalvo, jota on elimistössämme kaikkialla; se muodostaa ”verkon”, joka antaa kehollemme muodon ja pitää meidät kasassa. Esimerkiksi huonon ryhdin tai loukkaantumisen vuoksi faskia voi kiristyä, mikä saattaa heijastua muualle kehoon epätasapainotilana. Näihin myofaskiaalisiin yhteyksiin ja jatkumoihin voidaan vaikuttaa teippauksella niin paikallisesti kuin kokonaisvaltaisestikin joko myofaskiaa vapauttaen tai aktivoiden.
Teippauksella pystytään muun muassa:
- siirtämään myofaskiaan kohdistuvaa painetta, jolloin kipu lievittyy ja aineenvaihdunta paranee
- lisäämään lymfakiertoa, vähentämään turvotusta ja kohentamaan lihaksen toimintaa
- laajentamaan liikeratoja, jolloin liikkuvuus ja sen myötä myös suorituskyky paranee
- hoitamaan arpikudosta ja nopeuttamaan näin kudosvaurion paranemisprosessia
- vaikuttamaan kehon liike- ja asentoaisiin ja sitä kautta kohtentamaan ryhtiä.
Myofaskiaalisen teippauksen on kehittänyt saksalainen liikuntatieteilijä, fysioterapeutti ja osteopaatti Markus Erhard. Hän tähdentää, että teippaus on yksi hoitokeino muiden joukossa, eikä ole yhtä oikeaa tapaa teipata. Kinesioteippaukseen verrattuna myofaskiaalisella teippauksella saadaan parempi hoitovaste, sillä teippaustekniikassa huomioidaan paremmin keho kokonaisuutena.